Články

Trampoty s žakuldou

Čas neúprosně pádí a vánoce jsou již minulostí. Zůstane po nich  pár okamžiků, při kterých se na mé tváři vždy objeví úsměv.

Jednou z nich bude vzpomínka na vánoční stromeček a Bertičku.

S Filípkem jsme se dohodli, že po několika letech si konečně ustrojíme krásný a hlavně velký stromeček.

Každý rok jsme strojili maličký. Nejprve byla malá Jessinka, potom Lepiček, ten na stromeček rád přistával. Bertička jen jednou zakusila jaké je na té parádě přistát. A v neposlední řadě to byl Jetik. Ale to je inteligent a tak letos jsme si říkali, že stromeček před mladičkou Rachelkou ochráníme.

Na místo budoucího stromečku jsme nejprve v předstihu zkušebně umístili malou umělou borovičku.

Dva týdny dělala dekoraci bez ozdůbek a bez povšimnutí. Fajn, máme vyhráno. Poté jsme ji nahradili ozdobeným umělým. Z důvodu bezpečnosti  běloušků a papouška jsme zvolili ozdůbky slámové a mašličky. Ovšem světýlka nesměla chybět.  Stromeček byl krásný.

Vše bylo v naprostém pořádku. Odolal zvědavým bělouškům ale světýlek se začala bát naše žakynka.

Celé dopoledne brebentila ale jak se stromeček večer rozsvítil, zmlkla. Za několik dnů začala slézat na dno klece a dělala papouška ležícího na zádech. Mrskala při tom nožičkama a já jen koukala co to vyvádí.

Náš  krásný stromek, musel pryč.

Na jeho místo jsem přinesla maličký, kterému říkám „ptačí“. Kdysi jsem ho dávala  Adélce a Lepičkoj ke kleci.  Ozdůbky tvoří bílá prachová peříčka, maličký bílý ptáček a stříbrné kouličky.

Bertička  nereagovala.

Až druhý den ráno pozoruji, jak se nasupeně otáčí zády ke stromečku, co chvíli mrskne křídélky a dělá načuřeného papouška. Opět ani nepípla.

A tak i maličký stromeček jsem dala Bertině z dohledu. Měla jsem strach, že se moje konzervička začne škubat. To bych si moc vyčítala.

Místo abych ochraňovala vánoční výzdobu před pubertálníma bělouškama, jsem sama rezignovala před papouškem.

Vánoce jsou již dávno pryč ale na tohle dlouho nezapomenu. Jak si naše Bertička dokonale  plánuje dekoraci.

Berti, Berti ty opicáčku!

 

Comments are closed.