Články

Domácí vánočka

Trochu z jiného soudku. Přidávám recept na dobrou vánočku.

  • 1 000 g polohrubé mouky
  • 300 g hery
  • 160 g cukru krupice
  • 50 g droždí
  • 5 žloutků
  • asi 0,5 l mléka
  • 1 vanilku
  • sůl
  • sušenou citronovou kůru
  • rozinky namočené v rumu
  • na potření 1 celé vejce
  • po upečení cukr pudr smíchaný s rumem

V míse rozmačkám do přesáté mouky heru. Potom přidám vzešlý kvásek připravený z malého množství vlažného mléka, kvasnic, mouky a cukru.

Přimíchám žloutky, cukr, vanilku, sůl, citr. kůru, zbytkem mléka a důkladně zpracuji v tuhé těsto.  Do něho nakonec přidám rozinky namočené v rumu. Znovu důkladně prohnětu a nechám na teplém místě kynout.

Po vykynutí těsto rozdělím na devět dílů a upletu vánočku. Aby vánočka pěkně držela tvar a nerozjížděla se, zajistím ji špejlema.

Znovu ji nechám asi půl hodiny kynout a nakonec ji potřu rozšlehaným vajíčkem.

Peču v plynové troubě asi na 200 stupňů 30 minut. Po tuto dobu troubu vůbec neotvírám. Ale pak vánočku s plechem otočím a znova nechám 30 minut péct (to dělám kvůli mé troubě) Povytažením špejle zkusím, jestli je již vánočka upečená. A nakonec ji důkladně potřu směsí cukru pudru rozmíchaným v rumu (okolkovaném) 😀 a ještě vložím na chvilku zpět do trouby.

Cukr spolu s rumem utvoří na povrchu bílou, voňavou krustičku,  které se nedá odolat.

VánočkaVánočka

Comments are closed.