Trochu z jiného soudku. Přidávám recept na dobrou vánočku.
- 1 000 g polohrubé mouky
- 300 g hery
- 160 g cukru krupice
- 50 g droždí
- 5 žloutků
- asi 0,5 l mléka
- 1 vanilku
- sůl
- sušenou citronovou kůru
- rozinky namočené v rumu
- na potření 1 celé vejce
- po upečení cukr pudr smíchaný s rumem
V míse rozmačkám do přesáté mouky heru. Potom přidám vzešlý kvásek připravený z malého množství vlažného mléka, kvasnic, mouky a cukru.
Přimíchám žloutky, cukr, vanilku, sůl, citr. kůru, zbytkem mléka a důkladně zpracuji v tuhé těsto. Do něho nakonec přidám rozinky namočené v rumu. Znovu důkladně prohnětu a nechám na teplém místě kynout.
Po vykynutí těsto rozdělím na devět dílů a upletu vánočku. Aby vánočka pěkně držela tvar a nerozjížděla se, zajistím ji špejlema.
Znovu ji nechám asi půl hodiny kynout a nakonec ji potřu rozšlehaným vajíčkem.
Peču v plynové troubě asi na 200 stupňů 30 minut. Po tuto dobu troubu vůbec neotvírám. Ale pak vánočku s plechem otočím a znova nechám 30 minut péct (to dělám kvůli mé troubě) Povytažením špejle zkusím, jestli je již vánočka upečená. A nakonec ji důkladně potřu směsí cukru pudru rozmíchaným v rumu (okolkovaném) 😀 a ještě vložím na chvilku zpět do trouby.
Cukr spolu s rumem utvoří na povrchu bílou, voňavou krustičku, které se nedá odolat.
Nejnovější komentáře