Články

Jak na proleženiny

Ráda bych se s Váma podělila o jednu zkušenost. Třeba tak někomu pomohu s nelehkým úkolem a to léčení proleženin (dekubitů) u těžce nemocných, ležících.

Mojí mamce je osmdesátsedm roků a již čtyři roky je těžce nemocná, upoutaná na lůžku. Nikdy nechtěla jít do nemocnice a tak jsem se s tím smířila i po prodělané mozkové příhodě. Problém byl v tom, že jsem ji nechala ležet, aby měla klid a  nepolohovala jsem ji. Což byl omyl. Dekubity se začínají tvořit již po dvou hodinách a nejde to  nijak zastavit. Prostě musí dozrát. Udělal se jí bolák na páteři o velikosti zhruba 10×20 cm. Nešlo s tím nic dělat, jen čekat. Když po čase prasknul, měla jsem z toho hrůzu. Z boláku vytékala kašovitá, zapáchající  hmota, prostě zkažené maso. Bylo to hrozné. Nikdy jsem se s něčím tak strašným nesetkala.

Ale člověk si musí zvyknout na všechno. Pan doktor napsal mamce antibiotika a já jí dávala ještě Beta glukan 1,3/1,6 D, (www.prozdravi.cz   sehnala jsem ho jedině tam )  na posílení imunity. Připravila jsem si roztok na 1 litr vody 4 lžičky soli, nechat 5 minut vařit. A do 2,5 deci tohoto roztoku jsem přidala 1 lžíci měsíčkové tinktůry (veleda) a 1 lžíci švédských kapek. Tímto  vlahým roztokem jsem ránu dvakrát denně vystříkávala a přikládala obklady silně namočené.  Navrch ještě gázu, protože se rána čistí. Později jsem se odvážila vystříhávat zbytky černého okolku boláku. Ten se musí postupně dočisťovat. Postup  jsem odkoukala od sestřičky Květy, která k mamce docházela.
Při každém převazu jsem ránu po okraji zlehka masírovala mastí udělanou z čistého sádla,  několika hrstí měsíčku lékařského a konopí. Zprvu jsem ji dělala ze sušených bylin.  Ale z  čerstvých je mnohem lepší. Proleženina se zdárně hojila. Vůbec jsem nečekala, že z rány kdy je vidět kost se asi po 5 měsících nenajde nic.

Místo ale nesmí být po celou dobu vůbec zatížené. Mamka ležela na nafukovacím kruhu a jinak podložená polštářkama. Není to jediný problém se kterým jsem se musela potýkat. I přez veškerou péči  se čas od času nějaká proleženina objeví, ale už vím jak na ně.

Doufám, že nebudete tuto radu potřebovat. Pokud však ano, ať vám slouží stejně dobře, jako mojí mamce.

[24] - komentáře k Jak na proleženiny