Články

Opeření návštěvníci

S příchodem prvních podzimních mrazíků, nastává u vrabčích nocležníků doslova boj o každý list na kterém se dá ještě nocovat.
Je to každoroční hašteření a nejednou se stane, že vrabci spadnou v zápalu boje o místečko až na zem jak hroudičky. Když všechno listí opadá, nocují někteří přitisknuti na větvičkách pnoucích se od omítky k operku.
Je smutný pohled, jak jim mizí místečko, kde se ukrývali a  spokojeně nocovali celé léto.
A tak jim ztrátu bezpečí nahrazuji alespoň krmitkem, naplněným zrním. Početné hejno vrabečků, sýkorek koňader a malinkých modřínek, vystřídají i sýkorky parukářky, letos zavítala i sýkorka babka a také červenka. Tu a tam zalétne i několik strakapoudů a krotké hrdličky spolu s kosíky neodmyslitelně k zimním návštěvníkům patří také.
Odvážný brhlík zavítal na krmítko umístěné nejblíž k domečku. Po něm se i ostatní odvážili.
Naskýtá se nám pak lepší podívaná než v televizi 🙂 a pejsci ptáčky taky rádi sledují. Bertička kolegy  pozoruje ze své klece a vždy ohlásí  „koukej kosáček“ a štěbetá jak vrabečci.
Každý rok spotřebuji spoustu lojových koulí a velký pytel zrní. Ptáčci se k našim krmitků slétají z daleka. Rádi chodí pít k rybníčku, kde je stále zapnuté čerpadlo, takže i při silném mrazu je v ledu dostatečný  přístup k vodě.
Snažíme se ptáčkům alespoň trochu usnadnit přečkání zimního období. Oni nám to příští rok opět vrátí.
Vždyť bez nich by na zahradě bylo smutno.

Comments are closed.